Aankoop van een woning

Een woning kopen

Je hebt je droomwoning gevonden! Maar hoe gaat de aankoop van een woning nu precies in zijn werk? En welke stappen moet je daarvoor nemen? Wij hebben het inzichtelijk gemaakt.


Hieronder staan de stappen van het gehele koopproces uitgelegd:

Stap 1: Aanmelden en voorkeuren opgeven

Je start het proces door je aan te melden als geïnteresseerde voor het nieuwbouwplan, waarbij je alvast je voorkeur voor een woningtype en bouwnummer kan aangeven. Na de aanmelding ontvang je regelmatig een nieuwsbrief over de ontwikkelingen. Je maakt daarvoor een eigen account aan. In je account zie je jouw opgegeven informatie terug, zoals je woningtype en bouwnummer voorkeur. Jouw voorkeuren zijn voor ons waardevol, hierdoor realiseren wij een wijk die aansluit bij jouw wensen.

Tijdens deze fase wordt de informatie op de website voortdurend uitgebreid. Zo zullen nieuwe impressies van de woningen online komen en relevante informatie per bouwnummer worden verstrekt. Je kan je voorkeuren in je account altijd wijzigen.

Stap 2: Financiële check (vrijblijvend)

Heb je concrete interesse in één of meerdere bouwnummers? Dan ontvangen wij graag een financiële check bij jouw inschrijving. Een financiële check geeft aan wat je bij de bank kunt lenen of het toont aan dat je met eigen middelen kunt betalen. Dit document kun je, zodra de verkoop is gestart, uploaden in je persoonlijke account. LIV Hypotheken, partner van De Tuinen van Krispijn, helpt je graag aan deze Financierings Belofte. De financieringscheck bij LIV Hypotheken is gratis en je privacy is volledig gewaarborgd. Natuurlijk kun je ook een financiële check bij een lokale hypotheekadviseur van jouw keuze opvragen. Je kan de financiële check op basis van de huidige prijs bandbreedtes opstellen.

Voordeel bij toewijzing woningen
De financiële check kan in je voordeel werken bij het toewijzen van de woningen in De Tuinen van Krispijn. Bij de toewijzing van de woningen kijken we als eerste naar jouw voorkeuren. Zijn er meerdere geïnteresseerden voor hetzelfde bouwnummer? Dan kijken we naar de financiële check.

Voorwaarden brief
De financiële check is een gewaarmerkte brief waarin staat wat je bij de bank kunt lenen. Let erop dat erin staat dat jij – bij het door jou opgegeven inkomen, vermogen en/of schuld – het benodigde bedrag voor jouw gewenste woning kunt lenen of met eigen middelen kunt betalen. Aan je financieel adviseur kun je vragen welke gegevens hij/zij daarvoor nodig heeft.

De brief laat je opstellen door LIV hypotheken of je eigen hypotheekadviseur- / verstrekker. Nadat de verkoop is gestart kun je deze brief uploaden in je online account. Deze gegevens worden alleen gebruikt voor de toewijzing. Na toewijzing verwijderen wij de gegeven van de financiële check uit onze systemen.

Hier kun je alvast een voorbeeldbrief financiële check bekijken.


Hierbij verklaar ik dat op ……………………..……… onderstaande persoon/personen de financieringsmogelijkheden bij (naam bank, financieel adviseur of accountant) heeft/hebben laten doorrekenen met betrekking tot het project: 

Naam gebied en/of wijk: ...............
Fase: ...............
Plaatsnaam: ...............

Naam/namen: ...............
Adres: ...............
Woonplaats: ...............

Samen hebben we de situatie doorgerekend en zijn tot de conclusie gekomen dat de koopsom van € ............... op basis van de bij ons bekende gegevens mogelijk moet zijn. 

Deze verklaring is alleen geldig voor bovengenoemd project en is bedoeld als verklaring richting de projectontwikkelaar. Als in de toekomst omstandigheden wijzigen zal voor de hypotheek een nieuwe berekening gemaakt moeten worden. 

Met vriendelijke groet, 

Naam financieel adviseur: ...............
Naam bank of bedrijfsnaam: ...............
Telefoon: ...............
Mail: .......@.........nl


Juist Onjuist
Alleen de brief uploaden Al jouw financiële gegevens naar ons sturen
Pas uploaden nadat de verkoop is gestart Brief mailen vóór Start Verkoop
Het benodigde bedrag vermelden Brief uploaden als deze niet aan alle voorwaarden voldoet
Document is niet ouder dan 3 maanden Brief uploaden als deze ouder is dan 3 maanden

Heb je nog vragen over de financiële check? Neem dan contact op met één van de makelaars of LIV hypotheken en zij helpen je verder zodat straks je inschrijving compleet is.

Stap 3: Start verkoop

De online start van de verkoop staat gepland op woensdag 1 juli 2020. Vanaf dat moment kun jij je inschrijven voor één of meerdere woningen. Let op, je zal dan opnieuw één of meerdere bouwnummers moeten aangeven op een separaat inschrijfformulier. Het digitale inschrijfformulier is beschikbaar binnen je account op de website en komt direct in beeld bij het inloggen. Houd er rekening mee dat de financiële check van stap 2 onderdeel zal zijn van het inschrijfformulier. Daarnaast worden een aantal vragen gesteld, zodat we alvast rekening kunnen houden met je woonwensen. Alle benodigde documenten, zoals plattegronden en de technische omschrijving van de woning, zullen online beschikbaar zijn. De inschrijving verloopt volledig digitaal. De inschrijfperiode sluit woensdag 15 juli om 23.59 uur. Jouw inschrijving is persoonsgebonden en dus niet overdraagbaar. Je kunt je maar één keer inschrijven.

Voor vragen of hulp bij de inschrijving kun je contact opnemen met één van de makelaars en een afspraak inplannen.

De toewijzing van woningen

Vervolgens vindt de toewijzing plaats. Op basis van de ideale match wordt bepaald aan wie welke woning wordt toegewezen. Hierbij hebben we één doel: zoveel mogelijk mensen blij maken met de woning van hun eerste keuze. Als je een woning toegewezen krijgt, word je gebeld door de makelaar. Je hoort dan op welke woning je een optie hebt. Ook krijg je tijdens dit gesprek meer informatie over het verdere proces. Als je geen woning toegewezen krijgt, ontvang je een e-mail. Je komt dan in ons bestand als reservekandidaat.

Tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst
In jouw account zie je welke woning aan jou is toegewezen. Ben je er zeker van dat dit jouw droomwoning is, dan volgt een afspraak met de makelaar om de koop-/aannemingsovereenkomst te tekenen. Gefeliciteerd met je woning! Je ontvangt ook de kopersmap met stukken over jouw woning, zoals contractstukken, de technische omschrijving en de technische tekeningen.

De financiering
Nadat je een eerste oriënterend gesprek hebt gehad met LIV Hypotheken of je eigen lokale hypotheekadviseur over je financiële mogelijkheden (zie stap 2), volgt vaak een tweede gesprek. Het tweede gesprek leidt tot een officiële hypotheekaanvraag. Dit gesprek vindt plaats nadat je de koop-/aannemingsovereenkomst hebt getekend bij de makelaar.

Naar de notaris
Wanneer je financiering rond is, ga je naar de notaris waar je tekent voor de leveringsakte en de hypotheekakte. Een belangrijk moment, want als je de deur uitloopt, ben je eigenaar van de grond waarop je woning wordt gebouwd.

Betaling
Hoe gaat het nu met de betaling van je nieuwe woning? Je betaalt je nieuwe woning in termijnen. De eerste betaling vindt plaats bij de levering van de grond. Is de bouw al gestart? Dan moeten ook eventuele vervallen bouwtermijnen bij de grondlevering worden betaald. De bouwtermijnen  stuur je naar de hypotheekverstrekker met de vraag deze te voldoen.

Stap 4: Woning samenstellen

Het leuke is dat er verschillende mogelijkheden zijn om je woning naar eigen smaak en wens aan te passen. Onze wooncoach neemt contact met je op voor een gesprek en adviseert je hierbij. Ook is het tijd om een bezoek te brengen aan Woonbelevingscentrum LIV om inspiratie op te doen voor de afwerking van je woning. In de showroom, met een oppervlakte van meer dan 3.000 m2, staan vier modelwoningen op ware grootte. De vier eigentijdse woningen zijn volledig ingericht en variëren in indeling en stijl, maar zijn zeer goed te vergelijken met jouw woning. Loop door de woningen, laat je inspireren en krijg een goede indruk van afmetingen, materialen, afwerkingen en mogelijkheden.

Stap 5: Start bouw

Niets staat de bouw van jouw woning meer in de weg, want je financiering is goedgekeurd, alle opschortende en ontbindende voorwaarden uit de koop- en aannemingsovereenkomst zijn voldaan en je hebt je woonkeuzes gemaakt. De bouw gaat van start. Funderingen worden gelegd en casco’s opgebouwd. De nieuwe wijk krijgt vorm. Tijdens de bouwwerkzaamheden houdt onze wooncoach je op de hoogte van de voortgang van de werkzaamheden.

Tot nader order organiseren wij helaas geen tussentijdse kijkdagen meer op de bouwplaats. Wij zetten alles op alles om het risico op een eventuele besmetting met corona op onze bouwplaatsen te minimaliseren. Dit doen we voor jouw en onze gezondheid. Maar ook om de voortgang van de bouw zo goed mogelijk te borgen. Op het moment dat er een besmetting met corona op onze bouwplaats wordt vastgesteld, moeten wij onze bouwplaats veertien dagen sluiten. Dit heeft direct gevolgen voor de opleverdatum van jouw woning. Op eigen initiatief de bouwplaats te bezoeken is niet toegestaan. Wij kunnen ons goed voorstellen dat dit niet aansluit bij jouw verwachtingen rondom de aankoop en bouw van jouw nieuwe woning. Daarom doen we er alles aan om jou goed te informeren over de voortgang door middel van nieuwsbrieven en updates met foto’s op social media.

Stap 6: Oplevering

Hoera! Dit is het moment waar je naar uit hebt gekeken. Je woning is klaar en wordt opgeleverd. Nadat je de sleutels hebt ontvangen, is de woning écht helemaal van jou. Je kunt beginnen met het naar jouw smaak inrichten van de woning. Geniet ervan!

Meld je vrijblijvend aan

Interesse in een woning? Schrijf je vrijblijvend in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen! Indien gewenst neemt de makelaar contact met je op om je meer informatie te geven.

Interesse? Meld je hier aan

Inloggen


Account aanmaken

Heb je nog geen account, registreer je dan nu als belangstellende.

Account aanmaken